Skip to main content

Zwangerschapskalender

9e week van de zwangerschap: het wormpje wordt een baby

Grootte van de baby in de 9e week van de zwangerschap

Vanaf nu tot aan de geboorte is het kind in uw baarmoeder wetenschappelijk gezien een foetus. Momenteel is deze zo'n 2,6 cm groot – ongeveer een kers. Vanaf de 9e week van de zwangerschap kan de grootte in centimeters gemeten worden. De baby zal de komende weken snel groeien. Toch heeft hij in de baarmoeder nog heel veel ruimte om zijn bewegingen te oefenen, te coördineren en te verfijnen.

Ontwikkeling van de baby

Na de belangrijke embryonale periode van de bevruchting tot de 8e week, begint voor uw baby nu de zogenoemde ontwikkelingsperiode. In vergelijking met de vorige weken is het kleintje niet meer zo gevoelig en vatbaar.

Alle belangrijke orgaansystemen zijn in de 9e week van de zwangerschap al aangemaakt. Normaal gezien vindt tussen de 11e en 14e week van de zwangerschap de eerste echografie plaats. Doel: Zwangerschap bevestigen, innesteling in de baarmoeder controleren, hartslag nagaan en vermoedelijke bevallingsdatum bevestigen of corrigeren. Uw arts kan nu ook goed vaststellen of er een of meerdere baby's in uw buik groeien.

Veel interne organen zijn nu aan het werk, hoewel ze hun definitieve functie nog niet uitvoeren.

De belangrijkste ontwikkeling in de 9e week van de zwangerschap is de vorming van de zenuwbanen. Hiermee kan de baby met zijn zintuigen prikkels waarnemen en hierop reageren. In de loop van de komende weken en maanden oefent het kind dat onvermoeibaar.

De trekken en het uitzicht van het kleine wezentje in uw buik worden steeds menselijker. Met zijn opgerichte hoofdje maakt het zich lang. Het gebruikt zijn ledematen voor de eerste bewegingen, die nog wat aan stuiptrekkingen doen denken.

De vingers en tenen ontwikkelen zich verder. In de handjes worden in deze 9e week van de zwangerschap de handgewrichten gevormd. Aan de tenen van de foetus zijn de zwemvliezen nu bijna volledig verdwenen. Ook de staart aan de stuit van de baby verdwijnt bij de verdere ontwikkeling van de wervelkolom en de vorming van de afzonderlijke wervellichamen. Bij de geboorte heeft de baby 33 tot 34 wervels aangemaakt. Dankzij de tussenwervelschijven kunnen de wervellichamen soepel bewegen. Daarom kan de rug flexibel bewegen en buigen.

Om de gevoelige hersenen te beschermen, vormt zich vanaf de 9e week van de zwangerschap de zogenoemde benige schedel – voordien was dat enkel kraakbeen. Ook andere botten worden gevormd, hoewel ze in deze periode van de ontwikkeling nog zacht zijn en hun definitieve botstructuur nog niet hebben.

Bovendien komt nu de ontwikkeling van de hersenen zelf in een stroomversnelling. Er vormen zich belangrijke gebieden die de orgaansystemen en de hormoonhuishouding regelen. Door de prikkels die de baby de komende weken waarneemt, worden de hersenen aangespoord zich te ontwikkelen, net om deze prikkels te kunnen verwerken. Deze prikkels worden naar de hersenen geleid via de zenuwbanen, die zich gelijktijdig ontwikkelen. Bij de geboorte zijn de hersenen van de baby absoluut nog niet volledig gevormd. In zijn eerste levensjaren zal het kind nog tal van noodzakelijke vaardigheden en bekwaamheden aanleren. Pas laat in hun jeugd of als jongvolwassene is deze ontwikkeling voltooid en bezit een persoon alle hersenfuncties en het volledige denkvermogen.

Zo gaat het met de aanstaande mama in de 9e week van de zwangerschap

In de 9e week van de zwangerschap verminderen de typische klachten nog steeds. Uw lichaam heeft zich nu in grote mate aangepast aan het nieuwe hormoonniveau. Alleen van vermoeidheid zou u nog veel last kunnen hebben. Op het einde van de derde maand zou deze echter ook verdwenen moeten zijn. Vanaf dan verheugt u zich volop, voelt u zich creatief en loopt u over van energie.

Vaak voorkomende aanwijzingen en symptomen

Een babybuikje is nog niet zichtbaar, maar door de typische symptomen merkt men duidelijk dat u zwanger bent.

Veranderingen in uw huid en haar
In de 9e week van de zwangerschap verandert vaak de structuur van de huid en het haar van de aanstaande moeder. Bij sommige vrouwen wordt het haar dichter en krijgt het een specifieke glans, bij andere vrouwen wordt het haar net dunner. Ook dat is te wijten aan de zwangerschapshormonen. Na de geboorte verdwijnen deze symptomen weer snel als de hormoonhuishouding zich herstelt. Het kan aangewezen zijn uw haar met een zachte shampoo te wassen..

U kunt gerust uw haar föhnen, maar uw haar verven of een permanent is niet aangeraden. De chemische stoffen kunnen namelijk via de haarwortels in de bloedsomloop van de moeder terechtkomen. Van daaruit kunnen ze de baby schade berokkenen. Dat betekent niet dat uw haar geen kleurtje kan krijgen: een zachte haarverf of natuurlijke hennakleuring kan geen kwaad.

Ook de huid reageert op de hormonen die nu in uw lichaam de scepter zwaaien. Enerzijds wordt uw huid zacht en krijgt een gezonde kleur door de sterkere doorbloeding. Anderzijds krijgt u hier en daar wat puistjes. Ook hier is een milde verzorging geen probleem. Probeer echter in geen geval uw huid te verbeteren met agressieve cosmetica tegen puistjes.

Een overzicht van de beste tips

  • Zorg voor een voldoende inname van calcium, dat helpt bij de ontwikkeling van de organen van uw baby.
  • Koop een bh met een elastisch weefsel, dat zich aan uw grotere borsten aanpast en meegroeit – misschien heeft u een maatje groter nodig.
  • Doe elke dag eenvoudige turnoefeningen, ga veel wandelen en ontzie uzelf niet te veel van de dagelijkse karweitjes (trappen opgaan, schoonmaken, enz.). Lichamelijk actieve vrouwen hebben meestal minder klachten en een vlottere bevalling.
  • Bespreek met uw partner de nieuwe situatie als gezin. Een zwangerschap haalt bij mannen vaak hun beschermende instinct naar boven.

Mogelijke vragen aan gynaecoloog of vroedvrouw

Gevoelig tandvlees

Dezelfde hormonen waardoor uw borsten groeien en uw weefsel losser wordt, veroorzaken ook dat uw tandvlees gevoeliger wordt. Bij het tandenpoetsen kunnen er kleine bloedingen optreden. Net als het maagzuur is ook uw speeksel nu agressiever en een belasting voor uw tanden. Daarom zei men vroeger wel eens dat elke zwangerschap een tand kost. Poets daarom regelmatig uw tanden, 2-3 keer per dag, en gebruik een middelzachte of zachte tandenborstel. Vaak is een professionele tandreiniging en een frequenter bezoek aan de tandarts geen slecht idee.

Bloedneus

Ook van een bloedneus kunt u af en toe last hebben. Bij een kleinere bloeding hoeft u zich geen zorgen te maken. Als u niet zeker bent, vraagt u advies aan uw arts of vroedvrouw. Zij geven u handige tips om met deze kwaaltjes om te gaan.

Info over de auteur

Juliane Jacke-Gerlitz is gediplomeerd verpleegkundige. Al meer dan 10 jaar geeft ze advies aan moeders, o.a. over borstvoeding. Momenteel werkt ze als medisch auteur en psychologisch adviseur. Juliane Jacke-Gerlitz is al 22 jaar getrouwd, moeder van acht kinderen en woont met haar gezin in het Duitse Halle.