Skip to main content

Zwangerschapskalender

34e week van de zwangerschap: laat u nog eens goed gaan en geniet van de laatste weken van uw zwangerschap

In de 34e week van de zwangerschap, zes weken voor de uitgerekende bevallingsdatum, kunt u prenataal verlof opnemen. U mag stoppen met werken en uw collega's of een vervanger aan het werk zetten. Zo kunt u zich ontspannen en concentreren op de komende periode.

Grootte en gewicht van de baby in de 34e week van de zwangerschap

Uw baby zal binnen enkele weken het levenslicht aanschouwen en is in de 34e week van de zwangerschap maar liefst 45 cm groot – ongeveer zoals een krop Romeinse sla. Het gewicht van de baby is toegenomen tot ca. 2237 g en nadert met rasse schreden het geboortegewicht. Op hun eigen tempo zullen de lengte en het gewicht tot aan de geboorte toenemen. Dat betekent dat niet elke baby de tabel met de lengte en gewicht zal volgen, aangezien de genetische aanleg hierbij een belangrijke rol speelt.

Ontwikkeling van de baby

De zintuigen van uw baby zijn verder ontwikkeld. In de 34e week van de zwangerschap verfijnt het gehoor van de baby. In deze fase hoort uw baby vooral hoge tonen erg goed. Hij luistert nu aandachtig naar muziek en stemmen en zal zich na zijn geboorte deze klanken herinneren. Ze zullen de pasgeborene vertrouwd voorkomen en hem tot rust brengen.

De botten van uw kind worden voorzien van calcium, waardoor de botmassa verdicht. Ze worden harder, steviger en bijgevolg stabieler. De botrijping is bij de geboorte echter nog niet volledig voltooid. Die ondersteunt u later met extra vitamine D. Hierover zal uw kinderarts u zeker meer vertellen. Momenteel raadt men aan om alle pasgeborenen tot aan hun tweede lente dagelijks vitamine D als druppels of pilletjes te geven. De longen blijven verder rijpen, waardoor ze stabieler werken.

De baby heeft steeds minder plaats voor grootse bewegingen. Daarom probeert hij zich volledig van zijn ene zij op zijn andere te draaien. Als u een meerling verwacht, is het plaatsgebrek in de baarmoeder voor de baby's nog nijpender en voelt u de bewegingen nog krachtiger. Omdat de lichaampjes dan over elkaar liggen, is het voor een arts erg moeilijk om alle hartritmes goed vast te stellen. Een echo is een enorme uitdaging.

Bij jongetjes dalen de teelballen in de 34e week van de zwangerschap in naar de balzak. Op een echo ziet die er meestal reusachtig uit, maar dat is te wijten aan de vochtophoping erin. Ook na de geboorte hebben veel jongetjes nog een grote, gezwollen balzak. Dat verdwijnt na enkele dagen.

Door een prikkel die het kind krijgt, neemt het stapsgewijs zijn geboortepositie in, zodat een normale natuurlijke geboorte mogelijk is.

Tip van een vroedvrouw

"Als uw kind zich in de 34e week van de zwangerschap nog niet gedraaid heeft, zijn er verschillende methodes om te bevorderen dat hij met zijn hoofdje naar beneden gaat liggen. Hierover kan uw gynaecoloog of vroedvrouw meer zeggen. De Chinese geneeskunde kent bijvoorbeeld moxibustie, wat echter maar in een beperkte periode mogelijk is." Dorothee Kutz, vroedvrouw

De baby heeft zijn definitieve geboortepositie ongeveer vier weken voor de bevalling ingenomen. Sommige baby's liggen erg lang in foetushouding, met opgetrokken beentjes, en draaien pas als de weeën beginnen.p>

Zo gaat het met de aanstaande mama in de 34e week van de zwangerschap

Omdat uw kind groeit, wordt de zwangerschap voor u steeds lastiger. U heeft niet zonder reden nu al recht op prenataal verlof. Denk nu aan uzelf en geniet van deze periode.

Ook uw loon wordt in deze periode minstens gedeeltelijk uitbetaald. U kunt dus relaxen en u aanpassen aan de nieuwe situatie, aangezien u ook na de geboorte van uw kleintje enkele weken niet naar uw werk hoeft. In die periode bent u er enkel voor uw baby en voor uw nieuwe leven als gezin.

Häufige Anzeichen und Symptome

Rückenschmerzen und Kurzatmigkeit sind in der 34. SSW vorherrschende Beschwerden, mit denen Sie sicherlich zu kämpfen haben. In etwa zwei Wochen werden die Senkwehen einsetzen, welche die Gebärmutter mit dem Baby tiefer in das kleine Becken befördern werden. Währenddessen können weitere Symptome auftreten, wie zum Beispiel Durchfall oder leichte Übelkeit. Diese Erscheinungen klingen aber schnell wieder ab.

Druck nach unten

Vielleicht bemerken Sie schon einen ungewöhnlichen Druck nach unten. Das Gewicht des Babys belastet den Beckenboden. Dieser Druck könnte sich nach den Senkwehen nochmals verstärken, weil das Baby dann in das kleine Becken rutscht. Sie können mit leichten Bewegungen entgegensteuern, wie zum Beispiel mit dem Becken-wiegen. Das macht den knöchernen Beckenring und das umliegende Gewebe locker und verhindert so Verspannungen in diesem Bereich.

Senkwehen oder echte Wehen?

Vor dem Einsetzen der Senkwehen sollte Ihre Kliniktasche an einem festen Platz parat stehen, denn viele Eltern sind sich nicht sicher, ob es sich um diese Vorwehen oder echte Wehen handelt. Immer wieder fahren Erstgebärende / Erstlingseltern verunsichert in die Klinik und werden dann meist mit einen „blinden Alarm“ wieder nach Hause geschickt. In jedem Fall aber ist diese Fahrt ins Krankenhaus eine hervorragende Übung für den Ernstfall - dem Tag der tatsächlichen Geburt.

Die besten Tipps im Überblick

  • Denken Sie schon jetzt an die unmittelbare Zeit nach der Entbindung, der faszinierenden Stillzeit und besorgen Sie sich rechtzeitig entsprechende Utensilien: Praktische BHs und Oberbekleidung zum Stillen, Stilleinlagen, Pflege-Creme für die Brustwarzen u.v.m.
  • Wenn Sie schmerzhafte Beschwerden im Bauch haben, dann können Sie testen, ob es sich um Senkwehen oder echte Wehen handelt. Haben Sie dafür die Zeit im Auge (Senkwehen dauern nur wenige Sekunden) und legen Sie sich in die warme Badewanne. In der Wanne gehen die Senkwehen zurück, während echte Wehen sich verstärken.
  • Sex macht auch mit Babybauch Spass und entspannt. Werden Sie kreativ, auch die Dammmassage können Sie in Ihr Liebesleben mit einbauen.

Mogelijke vragen aan gynaecoloog of vroedvrouwe

Ruptuur/knip (episiotomie)

EEen eventuele ruptuur of knip kunt u voorkomen door uw perineum in de laatste weken van de zwangerschap dagelijks cirkelvormig te masseren met goede olie of speciale massageolie. Op die manier wordt het weefsel soepeler, zachter en elastischer, waardoor het beter meegeeft als het hoofdje eruit komt. Vraag aan uw gynaecoloog/vroedvrouw instructies en geschikte olie.

Vraag aan uw gynaecoloog/vroedvrouw instructies en geschikte olie?

Als uw kind niet wil draaien

Soms is het al voldoende als de moeder haar positie verandert en haar bekken zacht naar boven en beneden beweegt. Dat vindt de baby niet leuk en misschien draait hij zich.

Ok lichtreflexen kunnen helpen om de baby te laten draaien. De aanstaande moeder schijnt daarbij in het donker, bijvoorbeeld onder een deken, met een zaklamp langs onderen tegen haar buik. Het kind ziet dat en draait zich misschien naar de lichtbron.

Een andere methode is gebaseerd op geluid. De moeder bindt een belletje of klankbolletje aan haar broek, zodat het bij het lopen klingelt. Ook dat merkt de baby. Hij vraagt zich dan af waar het geluid vandaan komt en beweegt zich misschien in die richting.

Al deze methodes hebben al heel wat baby's uit stuitligging in de juiste geboortepositie gebracht en bijgevolg aanstaande moeders gelukkig gemaakt. Uw gynaecoloog of vroedvrouw heeft ongetwijfeld nog meer tips om de stuitligging te veranderen en zo een moeilijke geboorte of keizersnede te vermijden

Info over de auteur

Juliane Jacke-Gerlitz is gediplomeerd verpleegkundige. Al meer dan 10 jaar geeft ze advies aan moeders, o.a. over borstvoeding. Momenteel werkt ze als medisch auteur en psychologisch adviseur. Juliane Jacke-Gerlitz is al 22 jaar getrouwd, moeder van acht kinderen en woont met haar gezin in het Duitse Halle.