Skip to main content

Zwangerschapskalender

24e week van de zwangerschap: uw baby is nu zo groot als uw onderarm

Grootte en gewicht van de baby in de 24e week van de zwangerschap

In de 24e week van de zwangerschap is uw baby ongeveer 30 à 31 cm groot – ongeveer zoals een komkommer. Met een gewicht van 600 – 700 g komt uw baby in de 24e week van de zwangerschap langzaam in de buurt van zijn eerste kilo.

Toch heeft uw kind ook nu nog voldoende plaats om uitgebreid te kunnen bewegen. Als uw kind niet slaapt, kunt u zijn activiteiten op elk moment – overdag en 's nachts – in uw hele buik voelen.

Deze uitvoerige training is belangrijk om een klassiek bewegingspatroon te ontwikkelen en zijn spieren te vormen. Uw baby maakt nu ook steeds meer vetweefsel aan, waardoor hij in de volgende weken zal bijkomen.

Hoewel de bewegingen van uw kind nog niet echt zichtbare uitstulpingen vormen op uw babybuik, voelt u ze duidelijk aan uw nieren, blaas en maag. Zo kunt u zich een beeld vormen van de lengte van uw kind.

Ontwikkeling van de baby

Uw baby voelt zich uitstekend in uw buik. In de 24e week van de zwangerschap werken zijn zintuigen op volle toeren. Hij reageert steeds duidelijker op geluid dat de baarmoeder binnendringt. Hij krijgt aandacht voor bepaalde klanken en reageert hierop. Zo is de stem van de moeder voor de baby een enorme stimulans. Dat wordt de spil van zijn eerste levensjaren. Enkele jaren geleden stelden wetenschappers vast dat de eerste schreeuw van een pasgeborene erg lijkt op de stem van zijn moeder.

Hierdoor zoekt de zuigeling op intensieve wijze contact met een eerste bekende persoon. Dat is een aspect van de vertrouwensband met zijn moeder, die hem voedsel en genegenheid schenkt.

Niet alleen het gehoor, ook de smaakzin ontwikkelt zich verder: naast de smaken zuur, bitter en zout, die de baby al uit de aroma's van het vruchtwater kan onderscheiden, proeft hij nu zoet. Hij ontwikkelt een voorliefde voor een van deze smaken, die in zijn eerste levensjaren zal overwegen. Een voorkeur voor zoet is dus aangeboren bij kinderen. In de prehistorie was dat een voordeel, aangezien zoet synoniem staat voor 'niet giftig' en 'vol energie' en bijgevolg voor veilige levensmiddelen – essentieel voor het overleven van de mensheid. Ook de eerste voeding van de baby, moedermelk, smaakt zoet. Pasgeborenen hebben melksuiker nodig om hun temperatuur en lichaamswarmte met behulp van insuline uit de alvleesklier zelf te kunnen reguleren.

Zo gaat het met de aanstaande mama in de 24e week van de zwangerschap

In de 24e week van de zwangerschap gaat al uw aandacht naar uw baby. Ook uw groeiende babybuik vraagt wat opmerkzaamheid. Verwen uzelf en uw zintuigen. Betrek ook uw partner bij het nieuwe plaatje van uw gezin. Er zijn talloze mogelijkheden om met volle teugen te genieten van deze gemeenschappelijke tijd.

Vaak voorkomende aanwijzingen en symptomen

Alle klachten in deze periode van de zwangerschap zijn te wijten aan uw groeiende baarmoeder. Het gaat meestal om voorbijgaande symptomen van uw spijsverteringsorganen.

Misselijkheid en zure oprispingen

Zure oprispingen en misselijkheid zijn de meest voorkomende klachten in de 24e week van de zwangerschap. Na een zware en te overvloedige maaltijd kunt u hier last van hebben. Door uw beperktere maaginhoud verdraagt u nu enkel nog kleinere gerechten, die u dan wél volledig kunt verteren. Eet liefst wat minder vlees en meer groenten.

Zure oprispingen zijn te wijten aan de reflux van maagzuur naar uw slokdarm. U kunt deze vermijden door rechtop te zitten bij het eten. Drink bij elk gerecht een glas water, zodat u het maagzuur wat neutraliseert.

Tip van een vroedvrouw

"Wortelsap of capsules geneeskrachtige aarde kunnen de klachten verminderen." (Dorothee Kutz, vroedvrouw)

Een overzicht van de beste tips

  • Vervang eens vaker vlees door vis. Vis is gemakkelijker verteerbaar en levert belangrijke omega 3-vetzuren.Die zijn belangrijk voor de ontwikkeling van de hersenen van uw kind.
  • Draag comfortabele schoenen die u gemakkelijk kunt aantrekken, want bukken wordt steeds moeilijker.
  • Vraag aan uw partner om u te masseren en uw buik met crème in te smeren.
  • Langzaamaan kunt u zich bekommeren om de inrichting van een kinderkamer: aanvankelijk heeft u enkel een (bijzet)bedje en een verzorgingstafel nodig. Al het andere kunt u ook later kopen.
  • Zorg dat u onderweg altijd uw favoriete drankje bij de hand heeft.

Mogelijke vragen aan gynaecoloog of vroedvrouw

Tips voor een regelmatige stoelgang

Als u last heeft van constipatie en gewone middeltjes, zoals veel drinken en beweging, weinig soelaas bieden, vraagt u aan uw arts andere manieren om uw darmfunctie te ondersteunen. Tijdens de zwangerschap moet u aandachtig controleren of alle ingenomen geneesmiddelen en supplementen toegelaten zijn.

Voorbereiding op de geboorte volgens de traditionele Chinese geneeskunde

U kunt op zoek gaan naar een vroedvrouw of doula, die vrouwen in hun totaliteit begeleidt en vaak een opleiding in acupunctuur heeft gevolgd. Acupunctuur, een onderdeel van de traditionele Chinese geneeskunde, bestaat uit de twee Latijnse woorden 'acus' (naald) en 'pungere' (puncteren, steken).

Niet alleen bij langdurige ziektes of zwangerschapsklachten, zoals waterophoping, kan acupunctuur een waardevolle behandeling zijn. In de verloskunde kan dit ongeveer vanaf de 37e week van de zwangerschap als voorbereiding op de bevalling worden toegepast. In dat geval werkt deze methode versterkend en wordt o.a. de baarmoedermond zachter en rekbaarder. Dat vereenvoudigt de arbeid tijdens de ontsluiting, waardoor de bevalling sneller verloopt.

Niet alleen bij langdurige ziektes of zwangerschapsklachten, zoals waterophoping, kan acupunctuur een waardevolle behandeling zijn. In de verloskunde kan dit ongeveer vanaf de 37e week van de zwangerschap als voorbereiding op de bevalling worden toegepast. In dat geval werkt deze methode versterkend en wordt o.a. de baarmoedermond zachter en rekbaarder. Dat vereenvoudigt de arbeid tijdens de ontsluiting, waardoor de bevalling sneller verloopt.

Vraag meer informatie over data voor acupunctuur om u op de geboorte voor te bereiden. Ga na wat de werkwijze, het beste tijdstip en de kosten zijn. Misschien betaalt uw mutualiteit deze preventieve maatregelen wel volledig of gedeeltelijk terug.

Info over de auteur

Juliane Jacke-Gerlitz is gediplomeerd verpleegkundige. Al meer dan 10 jaar geeft ze advies aan moeders, o.a. over borstvoeding. Momenteel werkt ze als medisch auteur en psychologisch adviseur. Juliane Jacke-Gerlitz is al 22 jaar getrouwd, moeder van acht kinderen en woont met haar gezin in het Duitse Halle.