Energie voor het lichaam dankzij niacine
Waarom is niacine zo belangrijk?
Niacine behoort tot de groep de B-vitamines. Het lichaam heeft niacine nodig voor de stofwisseling van de hersenen - deze stof regelt de bloedsuikerspiegel - en bovendien voor de celademhaling, de spieren en het bindweefsel. Veel enzymen die meewerken aan de energieomzetting, hebben niacine nodig. Maar niacine doet nog meer: Het heeft een positieve invloed op de stemming, de slaap en de hartslag. Bovendien helpt niacine giftige en schadelijke stoffen af te voeren uit het lichaam.
Tijdens de zwangerschap en de borstvoeding heeft het lichaam meer niacine nodig dan anders. De behoefte bedraagt tussen 15 en 17 mg per dag.
Goede bronnen van niacine
Bijzonder rijk aan niacine zijn vis en vlees. Ook eieren, volkorenproducten, peulvruchten, groenten en fruit leveren niacine aan. Niacine uit planten wordt echter slechter door het lichaam opgenomen dan niacine uit dierlijke producten. Het goede nieuws is Niacine relatief stabiel blijft bij blootstelling aan warmte, licht en lucht. Bij het koken gaat slechts zo'n twintig procent verloren. Aangezien niacine uit een aminozuur (tryptofaan) gevormd wordt, zit men goed met eiwitrijke producten.
Gevolgen van een tekort
Het bekendste gevolg van een tekort is pellagra, wat ‘ruwe huid’ betekent. Pellagra kwam al in de 18e eeuw voor in gebieden waar voornamelijk maïs en gierst gegeten werd, twee voedingswaren die van nature weinig niacine bevatten. Tegenwoordig komt deze huidziekte nog voor in derdewereldlanden, maar niet meer in onze contreien.
Een gebrek aan niacine kan ook tot slaapstoornissen en spijsverteringsproblemen leiden. Een eerste teken kan een gebrek aan eetlust zijn, samen met een droge mond en gewichtsverlies. Andere mogelijke symptomen zijn duizeligheid, hoofdpijn en lichte verwardheid.