Calcium en vitamine D
Waarom zijn deze voedingsstoffen zo belangrijk?
Deze twee voedingsstoffen zijn samen onmisbaar voor een gezonde botontwikkeling. Vitamine D bevordert de opname van calcium. De behoeften zijn zeker niet hoger dan die van vrouwen die niet zwanger zijn, maar over het algemeen heerst er een tekort aan vitaminen D onder de bevolking.
Daarom wordt aangeraden tijdens de zwangerschap te letten op voldoende opname, om een goede ontwikkeling van het organisme van de baby te garanderen.
Welke voedingsmiddelen bevatten deze voedingsstoffen?
Calcium: melkproducten op basis van magere melk, bepaalde groenten zoals broccoli of groene kool, verrijkte mineraalwaters.
Vitamine D: vette vis, lever (niet gedurende het eerste trimester van de zwangerschap, vervolgens maximaal 50 g 1 à 2 keer per week); het organisme kan gedeeltelijk zelf vitamine D aanmaken bij blootstelling aan de zon.
Gevolgen van een tekort
Calcium: droge huid, breekbare nagels, krampen, verstoring van de ontwikkeling van de botten en tanden bij het kind
Vitamine D: verstoorde calciumopname, osteomalacie (botverweking), osteoporose (botontkalking); bij kinderen risico van rachitis