Tips voor tandbescherming en tandverzorging
Gezonde tanden vanaf het allereerste begin
Naast een "tandvriendelijk dieet" met weinig suiker en zuren, is goede tandheelkundige zorg het tweede essentiele element voor een gezond gebit. De eerste tanden moeten zo lang mogelijk gezond en mooi blijven, omdat gezonde melktanden zeer belangrijk zijn voor de gezondheid van de volgende volwassen tanden. Dit is waarom u niet vroeg genoeg kunt beginnen met tandhygiëne. We hebben voor u een aantal belangrijke tips samengesteld. Laat u zich ook door uw tandarts informeren.
HiPP Tip 1 – Tanden poetsen
Zodra de eerste tanden doorkomen, moet worden gestart met tanden poetsen. Een vingertandenborstel is hiervoor perfect geschikt om uw kindje te laten wennen aan het poetsen. Als er meerdere tanden aanwezig zijn, kunt u 1 à 2 keer per dag poetsen met een babytandenborstel.
Overleg met uw consultatiebureau-arts over het gebruik van tandpasta.
HiPP Tip 2 - Bescherming van melkgebid
Wist u dat u caries aan uw kind kunt doorgeven? Als u de lepel of speen van uw baby likt, kunnen de bacteriën uit uw mond gemakkelijk worden overgedragen aan uw baby. Gebruik daarom altijd een schone lepel of speen voor uw lieveling.
HiPP Tip 3 - Vermijd continue zuigen
Elk drankje kan bij frequent of continue zuigen uit de fles tandbederf (cariës) veroorzaken - zelfs water.
Daarom:
- Laat uw kindje snel drinken - tot de dorst gelest is.
- Geef de baby geen fles als fopspeen of als hulp om in slaap te vallen.
- Fles zelf vasthouden en niet aan het uw kindje geven.
- Laat uw baby bij 8 maanden wennen aan het drinken uit de beker.
HiPP Tip 4 - "Snack" niet de hele tijd
Bied uw kind niet ieder uur iets te eten en drinken aan. Vooral 's nachts moeten de tanden met rust gelaten worden, omdat tussen de maaltijden door speeksel het tandglazuur herstelt. Dit proces staat bekend als "remineralisatie" - opgeloste mineralen worden opnieuw geïnstalleerd. ECHTER, voedsel voert speeksel af en dan kan het de tanden niet herstellen. Dus alleen eten en drinken geven op vaste etenstijden en vermijd 'snacken' en de maaltijden 's-nachts.