Baby’s spijsvertering: wat te doen bij een vloeibare/ zachte stoelgang?
De stoelgang van een kind kan variëren, afhankelijk van de soort voeding(moedermelk, gangbare melkformule, HA-formules, babyvoeding) en de kleur, geur en consistentie variëren sterk - net als bij volwassenen.
De klassieke moedermelk ontlasting is papperig-zacht tot vloeibaar. Als een kind uitsluitend flesvoeding krijgt, kan de stoelgang, afhankelijk van de samenstelling van de melkformule, vast of een meer smeuïg-zachte stoelgang geven overeenkomstig borstgevoede kinderen. Onze HiPP Combiotik® bevat bijv. vezels (galacto-oligosachariden van lactose), wat de ontlasting los kan maken en daardoor zacht.
De stoelgang is aan het veranderen ... kan dunner zijn wanneer
- van melkvoeding wordt gewisseld (overgangsperiode)
- tanden doorbreken
- er minder vaste voeding gegeten wordt
- een kind veel meer drinkt, b.v. vanwege de hitte
- het aantal vruchten / sappen in de voeding zeer hoog is
Wat kunt u doen?
Berusting en afwachten, vaak en tijdig de luier verschonen, frisse lucht voor de billetjes en eventueel crèmes die de gevoelige huid in het luiergebied van uw kind beschermen.
Om de stoelgang vaster te maken, kunnen de volgende tips helpen
- De keuze van voeding kan de stoelgang beïnvloeden
- Banaan en wortel zijn bijv. voedingsmiddelen die een verstevigend effect hebben op de stoelgang.
- Op onze potjes vindt u achterop de lijst met ingrediënten bv “HiPP worteltjes met aardappelen".
- Controleer het gebruik van fruit en sappen en beperk eventueel het aanbod.
Als de ontlasting waterig is en stinkt en meerdere keren per dag komt (vaker dan gewoonlijk), is het diarree: zorg ervoor dat u een afspraak voor uw kind maakt met een arts. Diarree heeft altijd een medische beoordeling nodig. Alleen uw arts kan de oorzaak vast te stellen.
Braakt uw kind en heeft hij koorts of maakt een slechte indruk, dan is het waarschijnlijk een maag-darminfectie die bij zuigelingen en peuters absoluut moet worden beoordeelt door een arts.
Lijdt een kind aan diarree en/ of braken dan gaan er in korte tijd grote hoeveelheden vloeistof en mineralen (elektrolyten) verloren. Als deze niet vervangen worden, droogt het lichaam van een kind snel uit.
Belangrijker nog is het compenseren van vocht en minerale verlies, maar ook de zogenaamde hydratatie-oplossingen (orale rehydratie oplossingen (ORS)) worden aanbevolen door de arts. Ze zijn in elke apotheek beschikbaar zijn.