Hoeveel slaap heeft mijn baby nodig?
Elk kind heeft zijn eigen slaap- en eetritme en ook -behoefte. Zeker pasgeborenen hebben in de eerste weken nog geen dag- nachtgevoel. Het lichaamsritme van baby's is zeer moeilijk te beïnvloeden.
Ouders kunnen het kind ondersteunen in zijn ontwikkeling, maar het is het kind dat het tempo bepaalt. Sommige pasgeborenen hebben een sterke inwendige drang tot regelmaat. Deze kinderen slapen vroeg door. Andere baby's hebben maanden lang steeds op een ander tijdstip in de dag en nacht honger of behoefte aan slaap. Ze hebben de hulp van hun ouders nodig om te komen tot regelmaat of een ritme dat voor het hele gezin goed vol te houden is.
Belangrijk is een constant, rustig dagverloop met regelmatige maaltijden, bedtijden en andere activiteiten bv. buiten wandelen of rituelen. Een vast dagverloop, zoals in bad gaan, eten, verhaaltje voor het slapengaan of slaapliedje, hebben een rustgevend effect. Denk erom dat u ook uw eigen energiereserve weer aanvult door evenwichtig te eten, genoeg te drinken en overdag meer rustpauzes in te lassen dan gebruikelijk.
In de eerste levensweken
In de eerste levensweken lijkt uw baby bijna de hele dag te slapen. In werkelijkheid slapen baby’s waarschijnlijk zo'n 18 uur per dag, meestal 4 uur aan een stuk, met wakkere momenten die dienen om te drinken, te verschonen en te knuffelen.
In de eerste 4 tot 6 maanden
In de eerste 4 tot 6 maanden leert uw baby het onderscheid tussen dag en nacht. Het dag-nachtritme is immers niet aangeboren. De biologische klok wordt pas na de geboorte geprogrammeerd, op basis van het verloop van het gezinsleven. Na verloop van tijd ontwikkelen de veelvuldige korte dutjes naar langer aanhoudende slaapperiodes en duren ook de wakkere momenten steeds langer.
Bij 6 tot 12 maanden
Bij 6 tot 12 maanden slapen de meeste kinderen 's nachts zo'n 11 uur en overdag 2 keer 1 tot 1,5 uur. De dutjes zouden overdag niet langer mogen duren, omdat uw kind anders problemen zal krijgen met zijn nachtelijke slaap.
Sommige ouders maken hun baby niet graag wakker, omdat ze denken dat zijn lichaam de slaap nodig heeft. Om het gezonde slaapritme niet in gevaar te brengen, is het echter beter kinderen die overdag uitgesproken lang slapen, zachtjes te wekken. Het is beter dat uw kind overdag wat zeurderig is na het wekken dan dat het uitgeslapen is rond bedtijd en beziggehouden wil worden. Gebruik de tijd dat uw baby wakker is gedurende de dag als intensieve quality time met uw kind. De langste wakkere fase, zo'n 4 tot 5 uur, moet 's avonds voor de bedtijd zijn. Ook dat draagt bij tot het vlot in- en doorslapen.
In het 2e levensjaar
In het 2e levensjaar hebben kinderen zo'n 13 uur slaap per dag nodig. Indien het kind 's nachts 11 uur slaapt, blijft er nog tijd voor een middagdutje over. Sommige baby's hebben al op 10 maanden genoeg aan één middagdutje, bij andere duurt dat tot ze 1,5 jaar oud zijn.
In het 3e levensjaar
Hoe ouder uw kind wordt, hoe minder slaap hij nodig heeft. Vanaf het 3e levensjaar slapen kinderen nog maar zo'n 12 uur. Veel kinderen laten het middagdutje dan achterwege, sommige blijven een middagdutje doen tot ze naar de kleuterschool gaan.
Informatie voor elke leeftijdsgroep
De volgende informatie voor de verschillende leeftijdsgroep zijn gemiddelden, de individuele behoefte aan slaap verschilt van kind tot kind. Afwijkingen van 1 tot 2 uur plus of min zijn geen reden tot bezorgdheid. Sommige kinderen hebben nog minder slaap nodig.
Leeftijd | Hoeveelheid slaap wat een kind gemiddeld per dag nodig heeft (in 24 uur) |
Pasgeborenen | 16 tot 20 uur |
3 Weken | 16 tot 18 uur |
6 Weken | 15 tot 16 uur |
4e Maand | 9 tot 12 uur ‘s nachts & 2 dutjes (elk 2-3 uur) |
6e Maand | ongeveer 11 uur ‘s nachts & 2 dutjes (elk 1 - 1,5 uur) |