Huilen
Wat te doen wanneer uw baby huilt?
Wanneer uw baby huilt, is uw eerste reactie dat u hem wilt oppakken of bij hem wilt zitten om hem gerust te stellen. Instinctief doet u het juiste! Huilen is een signaal van uw kind dat het zich niet goed voelt. Wanneer uw baby huilt, heeft hij de zekerheid nodig dat u daar bent en dat hij niet alleen is.
Hoe kunt u uw huilende baby het best helpen?
- Wanneer uw kindje hongerig is, zult u hem niet lang kunnen troosten door hem op de arm te nemen. Als de laatste maaltijd al meer dan twee uur geleden is, moet u uw baby aan de borst leggen of een flesje geven. Indien hij echter pas een uur daarvoor nog goed gegeten heeft, kan honger nauwelijks de oorzaak van het huilen zijn. Probeert u dan liever uw kindje nogmaals te laten boeren en de volgende maaltijd nog uit te stellen. Want als de tijd tussen de maaltijden te kort is, is de maag van uw baby nog niet leeg van de vorige maaltijd – uw baby huilt dan waarschijnlijk nog meer!
- Een opgeblazen gevoel kan ook de oorzaak zijn voor het huilen van uw baby. Dit doet zich bijvoorbeeld voor wanneer er nog lucht in de maag zit en het kindje na de laatste maaltijd niet voldoende geboerd heeft. U kunt uw baby dan het beste opnemen, zodat hij nog eens een boertje kan laten. Soms helpt het ook uw kindje zachtjes te wiegen of zijn buikje te masseren met fijne, cirkelende bewegingen in de richting van de wijzers van de klok. Daardoor komen de luchtbellen in de darm los, waarvan uw baby zich nauwelijks zelf kan bevrijden. Voor de buikmassage kunt u bijvoorbeeld venkelolie gebruiken, dit ontspant het buikje
Handig bij winderigheid kan ook de zogenaamde "vliegtuiggreep" zijn: Leg uw baby in een buikligging op een van uw onderarmen. Zijn hoofdje ondersteunt u met uw hand. Een andere mogelijkheid is de omgekeerde variant, waarbij het hoofd van uw kleintje rust in uw elleboog. Zo kunt u uw kind goed dragen of gewoon lekker tegen u aan nestelen.
Wanneer u flesvoeding gebruikt, kunt u een flesje klaarmaken met venkelthee, bijvoorbeeld HiPP biologische venkelthee in een zakje.
Wanneer er geen verbetering is, raden we u aan contact op te nemen met uw verloskundige of consultatiebureau-arts.
- Controleer of de luier van de baby nat is of dat uw kindje last heeft zere billetjes.
- Misschien huilt uw baby omdat hij het koud heeft. De kleintjes zijn nog erg gevoelig voor kou. Om het bedje warmer te maken kunt u voor het slapen gaan een speciale warmwaterkruik voor baby's met een badstof overtrek in het bedje leggen. Echter, verzeker u ervan dat er geen warm water uit de kruik kan lekken en maak het water niet te warm! Voordat u uw baby in het bedje legt, neemt u de kruik weer uit het bed.
- Baby's huilen echter ook als ze het te warm hebben. Wanneer uw baby zweet in zijn nek: Controleer of u hem niet te warm aangekleed hebt. Natuurlijk vezels zijn optimaal voor kleding, omdat ze een goede warmte-uitwisseling met de omgeving mogelijk maken. Uw baby zal dan niet te warm maar ook niet te koud aangekleed zijn. Wollen jasjes en mutsen zijn alleen nodig voor buiten en ook alleen als het koud is of er wind staat.