De fopspeen van een baby
Veel baby’s beginnen op hun duim te zuigen terwijl ze nog in de baarmoeder zitten en ontwikkelen een sterke drang om ook na de geboorte op iets te zuigen. Baby’s zullen zuigen wanneer ze honger hebben, maar ook wanneer ze moe of lastig zijn. De zuigreflex kalmeert en troost hen. Er zijn verschillende ‘voorwerpen’ die hiervoor kunnen worden: naast de moederborst worden fopspenen meestal gebruikt om op te zuigen, maar ook de duim van jouw kleintje, een speeltje of een deken kan hiervoor van pas komen. Het is zeldzaam dat baby’s geen behoefte hebben om te zuigen. Voor veel kinderen blijft hun fopspeen tijdens de eerste levensjaren hun allerbeste vriend.
Fopspeen – ja of nee?
De voor-en nadelen van een fopspeen zijn nog steeds het onderwerp van vele studies, want die zijn er zeker: het helpt baby’s om in slaap te vallen en het kalmeert hen. Bovendien helpt het troostende gevoel van te kunnen zuigen om zich voor te bereiden voor een dutje overdag of om ’s avonds in een diepe slaap te vallen. De meeste baby’s helpen zichzelf wel wat het zuigen betreft, bijvoorbeeld door zich op hun duim of op de hoek van hun dekentje te richten, maar het is wat logischer om hen eerst een fopspeen aan te bieden.
Anderzijds staan fopspenen erom bekend dat ze de ontwikkeling van de kaken van een baby kunnen verstoren. Tegenwoordig worden de meeste fopspenen echter ontwikkeld in samenwerking met tandartsen en orthodontisten zodat ze automatisch de juiste vorm aannemen en de ontwikkeling van de kaken niet in de weg staan. Daarom zijn dit tegenwoordig veilig voorwerpen om tijdens de eerste levensjaren op te zuigen.
Welke fopspeen?
Fopspenen worden gemaakt uit synthetische silicone of uit natuurlijke latex (natuurlijke rubber).
Hoewel natuurlijke latex een beetje zachter is, kan het wel bepaalde allergische reacties bij baby’s veroorzaken. Latex spenen gaan ook minder lang mee dan spenen uit silicone. Dit komt doordat ze na verloop van tijd poreus worden.
Spenen uit silicone worden gemaakt uit een zeer dicht materiaal en zijn daardoor een beetje minder elastisch. Deze spenen kunnen gemakkelijk beschadigd worden door kleine tandjes en moeten om die reden regelmatig gecontroleerd worden op barstjes. Wanneer jouw barstjes ziet dan, moet de fopspeen vervangen worden.
Uiteindelijk is het materiaal dat jouw baby verkiest een kwestie van persoonlijke voorkeur. Laat uw baby enkele fopspenen uitproberen om te zien welke het best bevalt!
Peuters van hun fopspeen afhelpen
Het wordt aangeraden om kinderen tussen hun tweede en derde verjaardag van hun fopspeen af te helpen, want vanaf een bepaalde leeftijd kan zuigen schadelijk zijn voor het gehemelte. Raadpleeg jouw consultatiebureau of tandarts voor advies. Hoewel het stress kan opleveren om peuters van hun fopspeen af te helpen, hoeft dit niet zo te zijn. Kijk hieronder voor een overzicht van alle methoden die je daarbij kunnen helpen.
- Het wordt aangeraden om kinderen tussen hun tweede en derde verjaardag van hun fopspeen af te helpen, want vanaf een bepaalde leeftijd kan zuigen schadelijk zijn voor het gehemelte. Raadpleeg jouw kinderarts of tandarts voor advies. Hoewel het stress kan opleveren om peuters van hun fopspeen af te helpen, hoeft dit niet zo te zijn. Kijk hieronder voor een overzicht van alle methoden die je daarbij kunnen helpen.
- Geef de fopspeen als een cadeautje aan een andere baby en leg aan jouw peuter uit waarom baby’s die meer nodig hebben dan hij of zij, want uw kind is nu al een grote jongen of een flinke meid.
- Zeg dat de fopspeenfee op bezoek komt! Samen met jouw kleintje kind kan je de fopspeen buiten aan de voordeur of op de vensterbank leggen. De fopspeenfee zal deze dan ’s nachts komen ophalen en een cadeautje in de plaats achterlaten.