Stap-voor-stap kampioen worden in het geven van borstvoeding
Borstvoeding is de meest natuurlijke voeding voor uw baby. Maar evenals de juiste ademhalingstechnieken tijdens de bevalling, moet ook het geven van borstvoeding geleerd worden. Heeft u vragen met betrekking tot het geven van borstvoeding, dan kunt u het beste uw arts of consultatiebureau om advies vragen.
- Geef uw baby borstvoeding wanneer hij honger heeft. Dat geeft een signaal naar uw borstklier om meer melk te produceren. Zo zal de melkprodcutie zich aanpassen aan de behoeften van uw baby.
- Zoek een comfortabele en rustige plek waar u ongestoord borstvoeding kunt geven.
- Het hoofdje van de baby moet in de holte van uw arm liggen en zijn/ haar lichaam op uw onderarm. Uw hand houdt de billetjes van de baby vast. Met uw vrije hand houdt u de borst met de duim boven de tepelhof en de andere vingers eronder vast. Leid uw baby naar de borst, zorg ervoor dat de neus vrij blijft.
- Juist aanleggen is erg belangrijk: Raak met uw tepel de lippen van de baby zachtjes aan, totdat hij zijn mondje opent. Zorg ervoor dat uw kindje niet op de tepel zuigt – dat kan pijnlijk zijn. De mond van uw kindje moet altijd een groot deel van de tepelhof omsluiten. Dit is de enige manier dat uw baby goed kan drinken en het voorkomt dat uw tepels pijn gaan doen.
- Laat uw baby altijd één borst leegdrinken: wanneer deze bijna leeg is neemt de hoeveelheid vet in de melk toe. Deze calorie-rijke melk is bijzonder belangrijk voor de gewichtstoename van uw baby. Leg uw baby daarna altijd nog aan uw andere borst. Start de volgende borstvoeding altijd met de laatst gegeven borst. Dit is goed voor de melkproductie.
- Om uw baby van de borst te halen, schuif uw pink tussen de mond en de tepel, om de zuigdruk los te krijgen. Dan kunt u het kindje gemakkelijk van de borst halen.
- Raakt u niet ontmoedigd mocht de borstvoeding niet meteen lukken. U en uw baby zijn een uniek en onvergelijkbaar team. En net als elk team heeft u waarschijnlijk enige oefening nodig voordat u goed getraind bent. Geef uzelf en uw lichaam wat tijd en blijf kalm. De verloskundige of kraamverzorgende zal u graag advies en ondersteuning bieden. Voor meer tips, bekijk onze borstvoedingsvideo.